Het huwelijk - Part 1

Salaamoe Aleykoem wa Rahmatullahi wa Barakatuhu akhawaat,

Er is mij gevraagd om te schrijven over het huwelijk, specifiek: de bruiloft als Nederlandse bekeerling. Ik heb besloten hier een reeks van te maken in sha Allah, omdat ik hier zeer regelmatig over benaderd word. Natuurlijk vinden wij vrouwen het heeeeerlijk om te praten over trouwen, maar als bekeerling loop je toch vaak een heel onbekend terrein op. Voor vele is de bruiloft eerder iets wat hen overkomt en niet zozeer iets waar zij voor kunnen kiezen. Ook is er een welbekend cliché waarbij mannen die juist geen poespas (grote bruiloft, hoge bruidsschat) willen juist gericht kiezen voor een bekeerling. Ik zal in sha Allah schrijven over de partnerkeuze, de handvraging, de nikkah, het burgerlijk huwelijk, het huwelijk bij het consulaat en de walima. Dit verdeeld over een soort reeks de komende periode in sha Allah. Hierin zal ik vertellen over mijn eigen ervaring, mijn praktische adviezen en eventuele waarschuwingen. In sha Allah zal het van profijt zijn voor jullie!

Hij is het! Toch?
De partnerkeuze. Dit is al een lastige beslissing voor mensen die al jaren in het datingcirquit zitten. Wij weten allemaal dat wij moslims hier niet aan dienen te participeren en wij zijn bekend met de regels van een halal-huwelijk. Prachtig! Maar niet altijd even makkelijk vandaag de dag in de maatschappij waarin wij doodgegooid worden met het westerse beeld van liefde, romantische ontmoetingen, liefde op het eerste gezicht enzovoorts. Voor ons moslims is dit toch allemaal nét wat anders. Onze liefde is gebaseerd op een meer rationele benadering, een heldere beslissing, maar vooral: een definitieve beslissing in sha Allah. Aangezien wij vervolgens het huwelijk in treden i.p.v. een relatie aangaan. Bij het maken van deze keuze worden vaak familieleden ingeschakeld die de belangen van hun dochter (of zoon) behartigen, onderzoek doen naar de desbetreffende persoon of zelfs het hele voorwerk doen voor hun kind in dit proces. Echter, als bekeerling heb je dit vaak niet. Je moet het dan toch maar een beetje zélf uitzoeken .. Je hoopt wellicht een vriendin met een lieve broer/neef te treffen of toevallig benaderd te worden door een man die niet bang is bij jou niet-islamitische familie aan te kloppen en de juiste stappen te ondernemen in sha Allah. Makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien veel mannen toch ook best benauwd worden van de families die al kritiek hebben op bijv. de bekering van hun dochter (of zoon) en dan dien je ineens in een al onrustig huishouden binnen te stappen met een aanbod wat misschien in hun eigen cultuur eerbiedig is, maar in de Nederlandse cultuur is het niet in te denken dat hun dochter trouwt met iemand die zij niet eerst jaren heeft leren kennen..
Om deze reden kiezen veel bekeerlingen ervoor dit toch alleen maar uit te gaan zoeken, en hun ouders eigenlijk weinig tot niet te betrekken in hun beslissing. Helaas maken vele mannen hier ook misbruik van en trouwen bijvoorbeeld achter de rug van de Nederlandse ouders om met een meisje d.m.v. de nikkah en introduceert zichzelf vervolgens bij de ouders als de vrouw haar 'vriend'.
Vervolgens neemt hij weinig tot geen verplichtingen en bezoekt de vrouw voor de lusten zonder het dragen en nemen van de lasten aangezien zij bij haar ouders woont of misschien zelfs een eigen huisje heeft.
Dit is slechts een beeld wat ik schets wat ik vaker tegen ben gekomen soubhana Allah.

Lieve dames, mijn adviezen bij de partnerkeuze:

1. Betrek jouw ouders zoveel je kunt. Leg hen voorafgaand aan je zoektocht al uit dat jij als moslim geen relaties meer aan wilt gaan en je op zoek bent naar een huwelijkspartner, géén vriendje. Betrek hen ook in het proces, spreek uit wat je zoekt/wilt. Dit is heel belangrijk zodat zij, ondanks dat zij wellicht grof/bot zullen reageren, zullen zij zich meer betrokken voelen en eerder geneigd zijn jouw keuze te accepteren.
2. Wanneer een man minachting vertoont naar jouw familie toe omdat zij 'toch maar kuffar zijn' wees dan enormmmm op jouw hoede! Sterker nog: NEE.
3. Als je een man treft, via via of op een andere manier, bewaak dan jouw (islamitische) rechten! Je mag heel stellig zijn dat hij zijn ouders op de hoogte brengt. Bescherm jezelf! Laat hem niet tijdrekken, jou schuldig laten voelen of je muur te ver zakken. Jij bent degene die jouw eer dient te bewaken.
4. Als een man niet wil trouwen voor de Nederlandse wet, weet dat dit islamitisch gezien ook niet de bedoeling is. Door wettelijk te trouwen worden jouw rechten beschermd wanneer het misloopt. Natuurlijk gaan wij hier niet van uit, maar het is wél enorm belangrijk dat jij jezelf beschermt. Om deze reden heeft ons geloof ook het huwelijk als voorwaarde gesteld!
5. Het is vanuit religieus oogpunt heel belangrijk dat wij geen gigantische bruidsschat vragen. Maar het is goed om wél te bespreken met jouw omgeving (dwz mensen van bijvoorbeeld dezelfde culturele achtergrond als je partner-to-be in sha Allah) en te weten te komen welke bruidsschat 'normaal' is binnen deze cultuur. Jij mag hier, uit zelfbescherming, dit bedrag vragen als bruidsschat. Zo voorkom je dat de man voor je kiest omdat het 'makkelijker' voor hem is.
6. Een walima is een belangrijke sunnah. Het is natuurlijk een goede zaak dit niet een duur/groot feest te maken, maar het is wél belangrijk dat deze plaatsvindt met familie van beide families in sha Allah. Zorg dat hij het huwelijk bekendmaakt! Dit is zeer belangrijk.
7. Afspreken is een no-go. Wellicht is het wél raadzaam om de man voorafgaand aan het huwelijk aan jouw ouders voor te stellen en hem te laten komen eten met jouw ouders opdat zij kunnen zien om wie het gaat en hun vragen kunnen stellen. Maar ook zodat jij kunt zien dat hij daadwerkelijk wél respect heeft voor jouw familie en afkomst. Je dient nu een team te worden, niet alleen te blijven strijden met je familie.
8. Lieve zusters: BIDT SALAAT AL ISTIGHARA! Niet 1x. Veelvuldig in sha Allah. Vraag Allah Azza wa Djall veelvuldig om datgene wat goed voor jou is, jouw hart ervoor te vullen met liefde ervoor. En indien iets slecht is voor jou, jouw hart hier afkeer van te geven.
9. Zorg dat je niet het gevoel krijgt dat jij jezelf moet veranderen voor iemand. Jouw partner moet niet nalatig zijn in het naleven van de regels van Allah Azza wa Djall, noch moet hij ze gebruiken als munitie om jou onderuit te halen.
10. Kies iemand alsjeblieft niet omwille van zijn (of haar) achtergrond! Wij zijn allemaal moslims, en wij dienen enkel te kijken hiernaar. Het is niet van onze religie om te kiezen op status, inkomsten, baan, cultuur, huidskleur of welke andere belachelijke reden dan ook. Kies iemand omwille van zijn (of haar) karakter en diens Deen!

Dit zijn mijn adviezen lieve akhawaat! Moge Allah Azza wa Djall jullie zegenen, jullie vrome partners schenken en jullie vrome en loyale partners maken & jullie samenbrengen in Jannat al Firdaws, ameen!





Reacties

Populaire posts