Elke dag Qur'an

Salaamoe Aleykoem wa Rahmatullahi wa Barakatuhu akhawaat,

Soubhana Allah voor velen van ons is de Qur'an het boek van onze religie maar niet het boek wat wij het meest lezen..
Het is wellicht wél het boek wat we benoemen, waarvan we zeggen dat wij ervan houden en het boek waarvan wij volmondig zeggen dat we elke letter geloven terwijl wij nauwelijks weten wat er allemaal in de Qur'an staat soubhana Allah..
Alhamdoellilaah voelen wij liefde voor dit boek.. maar waarom slaan wij de Qur'an dan niet open? Waarom steken wij weinig tot geen tijd in het memoriseren/bestuderen van de Qur'an..?
Waarom verkiezen wij altijd/vaak anasheed of misschien zelfs muziek boven het beluisteren van de Qur'an?
Wanneer gaan wij hierbij stilstaan en actief proberen om de Qur'an een onderdeel van ons dagelijks leven te maken?
Wanneer zoeken wij onze toevlucht, onze rust en onze vrije tijd in de Qur'an?

Soubhana Allah zusters, ik spreek voornamelijk uit mijzelf maar naar mijn idee doen velen van ons dit onvoldoende..
Vandaag wil ik dan ook praktische tips met jullie delen om de Qur'an een onderdeel te maken van ons dagelijks leven in sha Allah.
Manieren om ervoor te zorgen dat wij minimaal elke dag iets met de Qur'an doen en het daadwerkelijk het boek maken wat wij het meest lezen in sha Allah..

1. Vergeet niet om jouw dag te beginnen met ayat al Kursi in sha Allah. Dit ter bescherming van het boze oog en het kwaad in sha Allah. In de volgende woorden van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) die vermeld staan in Moeslim kunnen we de waarde van ayat al-koersie opmaken. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) vroeg eens aan Ubai ibnoe K’ab:
“Welk vers is het meest achtbare in de Koran?”
Ubai was een metgezel die gespecialiseerd was in de Koran, maar hij antwoordde een aantal keer dat Allah en Zijn Profeet dat het beste wisten, maar de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) bleef het vragen. Hierop zei Ubai dat het Ayat al-Koersie is en daarop feliciteerde de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) Ubai met zijn kennis. (bron)

2. Wanneer jij begint met jouw ochtendritueel (aankleden, ontbijten, douchen enzovoorts) zet dan Qur'an aan op de achtergrond en luister hier aandachtig naar. Je kan ervoor kiezen om een app te downloaden en de Qur'an chronologisch af te laten spelen opdat je uiteindelijk in sha Allah de gehele Qur'an beluisterd in een bepaalde tijd. Ook helpt dit om met de juiste mindset jouw dag te beginnen in sha Allah: je begint met de Woorden van Allah Azza wa Djall.

3. Neem jezelf voor om minimaal 1/2 bladzijden per dag te lezen. Soms is de drempel om de Qur'an te pakken en te lezen heel hoog omdat we 'weinig tijd te hebben'. Echter je zult opmerken dat als je eenmaal begint je regelmatig als niet altijd zelfs nog verder leest. Mocht je het echt druk hebben heb je in ieder geval wél weer de Woorden van jouw Heer hebben gelezen, tot je genomen en hasanaat hebben in sha Allah. Het lijkt niet veel, maar met 2 bladzijden per dag sta jij in ieder geval niet stil, je bent beetje bij beetje vooruit aan het werken. Sommige dagen lees je meer dan anderen, maar het gaat hier om het vormen van een relatie met de Qur'an. Dit kan wellicht tijd kosten. Hoewel je houdt van jouw Heer en de Qur'an als Zijn Woord is het belangrijk en zelfs van essentieel belang om dit een actieve liefde te maken waarbij de Qur'an een onderdeel wordt van jouw dagelijks leven in sha Allah. Tip: Het mooiste is ten alle tijden als jij de Qur'an in het Arabisch kunt lezen in sha Allah. Maar zorg ervoor dat je ook begrijpt wat je leest. Overpeins die bladzijde/bladzijden dan ook!
Voor bekeerlingen die de Arabische taal niet machtig zijn, dit punt is ook voor jou! Lees de Qur'an in het Nederlands en je beluisterd het Arabisch in sha Allah.

4. Benut momenten van 'wachten'. Denk hierbij: de wachtkamer van de dokter/tandarts, de bushalte, de tram, je tussenuur. Je kan een kleine Qur'an kopen die je standaard bij je hebt of lezen/luisteren op jouw telefoon in sha Allah.

5. Benut momenten van huishoudelijke taken. Tijdens het huishouden heb je wellicht je handjes niet vrij om de Qur'an vast te houden maar wél jouw oren om te beluisteren in sha Allah!

6. Reciteer door de dag heen of juist nét voor het slapen alle surahs van de Qur'an die je kent, om te waarborgen dat deze in jouw geheugen blijven in sha Allah.

7. Lees standaard op vrijdag surat al Kahf, maak dit een onderdeel van jouw weekroutine in sha Allah. De bewijzen van het belang hiervan vindt je hieronder:


  • Aboe Sacied al-Khoedrie (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft gezegd: “Degene die Soerat al-Kahf op de nacht van Djoemoecah reciteert, zal een licht hebben dat zal strekken tussen hem en het oude Huis (de Kacbah).
(ad-Daarimie; Sahieh verklaard door Sheikh al-Albaanie)

  • “Degene die Soerat al-Kahf op de dag van Djoemoecah reciteert zal een licht hebben dat hem zal beschijnen van de ene vrijdag tot de andere."
(al-Haakim en al-Bayhaqie; Sahieh verklaard door Sheikh Al-Albaanie)
Ibn Hadjar heeft in Takhriedj ul-Adhkaar gezegd dat het een Hasan overlevering betreft. Ook zegt hij in Fayd ul-Qadier dat dit de sterkste overlevering is die verhaald is over het reciteren van Soerat al-Kahf.
  • Ibn cOmar (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft overgeleverd dat de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Een licht zal schijnen voor degene die Soerat al-Kahf op de dag van Djoemoecah reciteert, van onder zijn voeten tot de wolken in de lucht. Dit (licht) zal voor hem schijnen op de Dag der Opstanding en hij zal (voor zijn zonde) vergeven worden tussen de twee vrijdagen.”
Al-Moendhirie heeft aangegeven dat het door Aboe Bakr ibn Mardawayh is overgeleverd in zijn Tafsier met een correcte keten van overleveraars.
(at-Targhieb wat-Tarhieb, boekdeel 1, blz. 298)

Dit hoofdstuk kan gedurende de nacht of dag van Djoemoecah worden gereciteerd. De nacht van Djoemoecah start na zonsondergang op donderdag. En de dag van Djoemoecah eindigt bij de zonsondergang. Daarom is de tijd voor het reciteren van dit hoofdstuk van zonsondergang op donderdag tot zonsondergang op vrijdag.
Al-Mannaawie heeft gezegd: “Al-Haafidh ibn Hadjar zegt in zijn Amaalie: “In enkele overleveringen wordt gesproken over de dag van Djoemoecah en in sommige vertellingen wordt er gesproken over de nacht van Djoemoecah. Zij kunnen verzoend worden door te zeggen dat de dag bedoeld wordt inclusief de nacht en andersom.”
(Fayd ul-Qadier, boekdeel 6, blz. 199)

Ook heeft al-Mannaawie gezegd: “Het is aanbevolen om het gedurende de dag of nacht van Djoemoecah te reciteren, zoals Imam ash-Shaaficie heeft verklaard.”
(Fayd ul-Qadier, boekdeel 6, blz. 198)

8. Jouw bedroutine dient volgens de sunnah ook te bestaan uit bepaalde rituelen, zie video, maar concreet de Qur'an verzen die gereciteerd worden:
  • Surat al Ikhlaas 3x
  • Surat an Nas 3x
  • Surat al Fallaq 3x
  • Surat al Mulk tegen de bestraffing van het graf (zie oude blogpost)
9. Neem als doel om elke week een surah te leren in sha Allah! Verdeeld over een week is dit goed haalbaar in sha Allah!

10. Lieve zusters. Alsjeblieft.. probeer muziek achterwege te laten wanneer jij aan deze doelen werkt in sha Allah.. Liefde voor muziek & de Qur'an kunnen niet samenbestaan in één hart.

11. Motiveer jezelf door jouw Qur'an moment bijzonder en leuk te maken in sha Allah. Ga in de zomer lekker ergens buiten in het zonnetje zitten, een bankje of een grasveldje met een flesje drinken en een bakje fruit. Steek in de avonden kaarsjes aan, zet een kop lekkere thee en wikkel jezelf in een heerlijke deken.. Gebruik mooie markers wanneer je bezig bent met een schema maken of wat dan ook, draag je Qur'an mee in een mooi zakje bijvoorbeeld (zie glitter&gatch). Hier had ik het ook over met een lieve zuster (zie afbeelding) die allahoema bareek dit naar mijn idee altijd ook heel mooi doet, het bijzonder maken van de momenten met de Qur'an en het bestuderen hiervan en zij en ik kunnen ons altijd enorm vinden in hoe wij dit in de praktijk doen alhamdoellilaah. Islam is het meest mooie wat wij hebben lieve akhawaat.. Het absolute mooiste alhamdoellilaah! En ik zie dit terug in de genieting van kleine, simpele zaken alhamdoellilaah..

Lieve zusters, wij hebben de Qur'an nodig. Wij hebben de rust in ons hart nodig die de Qur'an ons geeft in sha Allah.. Laten wij allemaal eraan werken om een relatie te krijgen met het Boek van Allah Azza wa Djall. Moge Allah Azza wa Djall ons allen hierin bijstaan, ameen!









Reacties

Populaire posts