Het huwelijk

Salaamoe Aleykoem wa Rahmatullahi wa Barakatuhu akhawaat,

Naar aanleiding van een poll die ik geplaatst heb op mijn instagramaccount schrijf ik over het huwelijk. Ik vind het een lastig onderwerp omdat het voor iedereen zo ontzettend anders is soubhana Allah. Maar ik zal mijn best doen hier in sha Allah een mooie post van te maken.
Soubhana Allah. Ikzelf ben inmiddels ruim 2,5 jaar islamitisch getrouwd en vandaag precies 2 jaar na mijn bruiloft en ben ik samenwonend met mijn man alhamdoellilaah.

Ik ben al meerdere keren achter mijn laptop gaan zitten om deze post voor jullie te schrijven. Echter, het onderwerp: 'het huwelijk' is zó ontzettend breed dat ik elke keer eigenlijk mijn schermpje weer dichtklap en denk 'ik doe het later wel in sha Allah'. De waarheid is dat ik eigenlijk niet goed weet wat ik moet schrijven.. het is zo'n breed onderwerp soubhana Allah. En we zijn uiteindelijk allemaal verschillend waardoor onze huwelijken ook allemaal anders zijn. Vat mijn post dan ook op als suggesties en iets wat werkt voor mij en voor ons.. alhamdoellilaah!

Allereerst: Liefde omwille van Allah Azza wa Djall is de enige vorm van liefde. Deze liefde is sterker dan elke andere soort. Want zelfs als je niks meer hebt heb je allebei nog jouw liefde voor Allah Azza wa Djall. Onthoud dit. In een tijdperk van scheidingen, scheidingen, scheidingen, toxische relaties die hele gezinnen en kinderharten verscheuren en tekenen voor het leven. Trouw omwille van Allah Azza wa Djall en Hij zal jou in sha Allah beschermen. Want zelfs als je dan een persoon treft die vreselijk is zal Allah Azza wa Djall jou hier krachtiger uit laten komen. Onthoudt dit. Trouw omwille van Allah Azza wa Djall lieve akhawaat.

Het is ondanks de horrorverhalen waar we vandaag de dag mee overladen lijken te worden ontzettend belangrijk om in het huwelijk te stappen zodra de kans zich hiervoor voordoet. Wanneer jij een geschikte kandidaat vindt in sha Allah is het beter voor een ieder om deze verbintenis aan te gaan. Zo heeft de profeet sallalahoe aleiyhie wa salaam gezegd:

“O jongeren, ieder van jullie die er toe in staat is, laat hem trouwen, en ieder die het niet kan, laat hem vasten, want het zal een schild voor hem zijn.”
Deze woorden van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) is overgeleverd door Abdullah ibn Masud (moge Allah tevreden met hem zijn). De hadith staat overgeleverd in Sahih Muslim.

Hierbij dienen wij niet het huwelijk uit de weg te gaan uit 'bindingsangst' of het niet durven te plaatsen van ons vertrouwen in Allah Azza wa Djall en Zijn plan.

Dan is er grappig genoeg ook nog het andere uiterste dat je bij velen ziet. Daarom wil ik benadrukken dat het huwelijk geen instituut is van 'perfectie' of 'sprookjes'. Het huwelijk is er om ons gemoedsrust te laten vinden bij elkaar in sha Allah. Gemoedsrust betekend: een veilige haven om jezelf te zijn, een plek waar het beste uit jou naar voren gehaald dient te worden en een gevoel van 'thuis'. Het huwelijk maakt jou een team waar jij voorheen een solo-speler was. De moeilijkheden van de dunya zijn niet magisch uitgeroeid door jouw sprookjeshuwelijk, maar je hoeft ze niet meer alleen aan te gaan. Je bent nu samen. Alhamdoellilaah.

Allah de Almachtige zegt in de Qur'an:   
“Hij is Degene Die jullie heeft geschapen uit één enkele ziel en hij maakte daaruit zijn echtgenote, opdat hij bij haar rust zou vinden.” (7:189)
Dit is zo ontzettend belangrijk vandaag de dag lieve akhawaat.. Dat wij leren inzien dat onze partners ook maar mensen zijn die fouten maken. Dat jij geen 'perfectie' van hen kan verwachten. Maar tegelijk mag jij hun tekortkomingen ook niet boven hun hoofden hangen en op hen neer gaan kijken. Soubhana Allah. De mate aan neerbuigendheid die ik soms zie tussen partners die elkaar enkel naar beneden lijken te werken.. Heeft onze geliefde Rasoelallah Sallalahoe aleiyhie wa salaam niet gezegd:
“Een gelovige man behoort zijn gelovige vrouw niet te haten. Als hij een eigenschap in haar haat, dan vindt hij een andere (eigenschap) van haar waar hij tevreden over is.” 
Deze overlevering staat in Sahih Muslim overgeleverd en is overgeleverd van de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) door Abu Hurayrah (moge Allah tevreden met hem zijn). 

En geloven wij dan niet dat dit omgekeerd hetzelfde dient te zijn? Verlang geen perfectie van elkaar, en benader elkaar met rust en respect. Wanneer één van jullie vlamt laat de ander dan geen olie op het vuur gooien maar juist dien je dan kalm te blijven en jouw partner even te laten razen. Het advies van de Profeet sallalahoe aleiyhie wa salaam betreffende omgang met woede luidt:
“Als iemand van jullie boos wordt en hij staat, laat hem dan gaan zitten zodat zijn woede weg zal gaan. Als het niet weggaat, laat hem dan gaan liggen.”
Deze sahih hadith is overgeleverd door Ahmed en Abu Dawud. Het is overgeleverd van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) van Abu Dharr (moge Allah tevreden met hem zijn).

Dit is een duidelijk bewijs dat woede een ieder kan overkomen en de oplossing hiervoor ligt in het nederig opstellen en de persoon herinneren aan het terugvinden van die nederigheid om zijn/haar woede de baas te worden in sha Allah..
Dan kom ik bij mijn volgende advies: Geef elkaar ruimte. Door elkaar kort te houden, door jouw hele leven te laten draaien om de gemoedstoestand van de ander maakt dat elke frustratie van hem ook een frustratie zal worden van jou. Hierdoor zal jij automatisch ook emotioneel gaan handelen zodra jouw partner in een bepaalde emotie zit. Het is belangrijk dat één van jullie rationeel blijft. Dit betekend niet dat jij de gevoelens van jouw partner gaat denigreren, kleineren of per sé gaat rationaliseren. Je biedt een luisterend oor, erkent elkaars emoties en je kijkt voorzichtig en met empathie of er mogelijk een andere verklaring is, een andere oplossing is enzovoorts.
Maar nogmaals: verklein de emotie van de ander niet. Reageer niet met 'waar maak je je nou druk over' of welke variant hierop dan ook. Biedt een ruimte waarin jouw partner bij jou kan komen met zijn gevoelens. Dat ze veilig zijn, dat jij hem niet veroordeelt en dat jij met zachtheid en begrip omgaat hiermee.

Ook is het binnen een huwelijk belangrijk om op jezelf te blijven reflecteren. Geef elkaar inzicht op ontwikkelingen, op elkaars bezigheden zonder dit van elkaar te eisen. Hier is de balans tussen 'ruimte' en 'betrokkenheid' van enorm belang. Niemand wil complete desinteresse in zijn/haar partner. Echter wil je ook niet het gevoel hebben, en vooral als man niet, dat jij gecontroleerd wordt door je vrouw.
Ik ga deze zin herhalen: dat jij gecontroleerd wordt door je vrouw.
Dat brengt mij op mijn volgende punt: jij bent zijn vrouw, niet zijn moeder. Ga jouw man niet 'heropvoeden', spreek hem niet neerbuigend aan, geef hem geen bevelen en ga niet hem bellen om te 'controleren waar en met wie hij is' en lees hem niet de les. Dit is niet alleen niet jouw plaats, daarnaast ontneem je hem een stuk van zijn mannelijkheid, en het feit dat hij volwassen is. Als hij zo behandeld wilde worden was hij wel thuis bij zijn moeder gebleven.

Wanneer jij opmerkt dat jouw man iets verkeerd doet, islamitisch gezien maar het kan ook zo zijn dat hij een boormachine wil gebruiken en er niks van bakt (om maar even wat te noemen). Zelfs als jij het beter weet of jij hebt toevallig kennis betreffende het onderwerp, wals niet over hem heen. Nogmaals, bescherm hier zijn mannelijkheid. In plaats van hem belachelijk maken of tegen hem zeggen 'jij zit fout' of 'je bakt er niks van' kun je een suggestie doen. Bijvoorbeeld. Je ziet dat hij een bepaalde handeling verricht die islamitisch gezien niet toegestaan is. In plaats van hem hier streng op aanspreken kan je naar hem toe gaan en hem vragen over de kwestie. 'Sorry dat ik er naar vraag, maar hoe zit dit en dit eigenlijk? Is dit toegestaan? Ik heb wel eens gehoord... blablabla'. Heel vaak zul je zien dat je partner dit misschien inderdaad niet wist, hij er naar gaat kijken en in het vervolg iets laat of iets aanpast. Ook kun je ervoor kiezen om wanneer hij bezig is met een klusje en naar jouw idee kan het makkelijker om hem gewoon te laten proberen. Als je merkt dat hij gefrustreerd raakt kun je eventueel dingen doen als hem vragen of hij even wat wil drinken, aangeven dat als het niet lukt dat ook niet erg is dat jullie er een andere dag ook even naar kunnen kijken. Mijn punt is: leg geen extra druk op de taak, ontneem juist een beetje druk. Kleineer hem niet door te zeggen dat 'hij iets niet kan' of 'je wel iemand anders belt ervoor'. Als hij er niet uitkomt komt hij daar zélf wel mee. Stel dat hij wanneer jij staat te koken over je schouder mee komt kijken, wat je doet bekritiseert en zegt dat hij zijn moeder wel even belt hoe iets moet. Zou jij dat leuk vinden? Ik niet namelijk. Ik zou beledigd zijn en mij gekleineerd voelen. Doe dit dus ook niet bij hem.

Een ander punt waar ik graag aandacht aan wil besteden. Dames. Alsjeblieft. Wanneer jij je onder mensen bevindt en onder andere vrouwen en jouw man belt.. Wees zacht en vriendelijk tegen hem. Neem niet op met een harde/brutalen/luide stem. Ga niet lopen tetteren tegen hem, ga hem niet voor schut zetten door op een onbeschofte toon tegen elkaar te praten. Dit is voor niemand leuk en dat vindt jij ook niet leuk als hij het doet wanneer hij buiten is. Behandel hem niet alsof hij je tot last is, luister even naar wat hij wil/vraagt/zoekt of als hij gewoon even wat wil vertellen of je even wil horen schaam je dan niet en neem er eventjes de tijd voor. Ik heb opgemerkt dat teveel vrouwen tegenwoordig hun mannen echt afsnauwen aan de telefoon. Dat neemt iemand de rest van de dag met zich mee. Dit afsnauwen is ook iets wat je al snel tegen elkaar gaat doen, dit wordt normaal. 'Ahg hij weet dat ik het niet zo bedoel'. Nee dames, dit is niet oké. Je kinderen zullen dit ook zien, die zullen denken dat ze zo mogen praten tegen papa en mama, tegen hun vriendjes enzovoorts. Wees hier voorzichtig mee, behandel elkaar niet als een last.

Ik ga nu richting de afronding van deze blog.. Ik wil het volgende daarin echt nog benadrukken:
Meet jouw huwelijk niet aan die van anderen. Alsjeblieft. Wij zijn als vrouwen vaak toch onzeker aangelegd. We voelen een diepe behoefte om geliefd en begeert te worden door onze partners. Hierdoor kijken we naar de huwelijken op socialmedia maar ook onbewust naar die van anderen. Sterker nog, men bekritiseert het huwelijk van een ander om minder onzeker te zijn over die van jou.. Soubhana Allah.
Soms lijkt het wel een strijd 'wiens man pikt het meest en houdt dus het meest van mij'. Ik zie dit terugkomen op fora, hele grappen gaan de rondte waarbij je 'test' hoe je man reageert wanneer je bekent bepaalde bedragen besteedt te hebben enzovoorts. Val niet in deze valkuil en ga jouw partner niet meten aan die van een ander. Het enige wat ertoe doet is:

  • Vindt jij rust bij hem?
  • Ben jij tevreden over zijn deen?
  • Is hij goed voor je?
  • Is hij meer gebrand op zijn plichten jegens jou i.p.v. zijn rechten op jou?
Soubhana Allah.. We leven in een tijdperk waar mensen toch enkel het goede tonen, en dit het liefst ook nog even aandikken. TRAP HIER NIET IN LIEVE AKHAWAAT.

En tot slot. Werk aan jezelf. Werk aan de band met Allah Azza wa Djall, het gehoorzamen van Hem al Bari. Werk aan jouw eigen gemoedsrust, jouw eigen onzekerheden en tekortkomingen. Zorg dat jij in sha Allah positief in het leven staat zodat jij ook met een positieve houding tegenover jouw echtgenoot staat. En het is zijn taak om hetzelfde te doen. Wanneer jullie goed in jullie eigen vel zitten is het makkelijker om dingen te laten voor wat het is, compromissen te sluiten, elkaar gelukkig te willen maken en om ook die positiviteit op elkaar over te brengen in sha Allah..

Ik vraag Allah Azza wa Djall om een ieder die nog niet getrouwd is een fijne partner te geven, iemand die jou helpt dichter bij Hem Azza wa Djall te komen en iemand met wie jij samen de fitnah van de dunya zult overwinnen om met de Ra7ma van Allah Azza wa Djall Jannat al Firdaws te mogen betreden. Moge Allah Azza wa Djall de huwelijken van de getrouwden zegenen, hier niets dan barakah, liefde omwille van Hem en ra7ma in brengen, moge Allah Azza wa Djall ons veiligheid laten ervaren bij onze partners, ons zegenen met gezegende nakomelingen die de vruchten zullen plukken van het stabiele huwelijk en huishouden van zijn/haar ouders. Allahoema ameen.



Reacties

  1. Degene die dit getuigenis vandaag leest, zou het met mij en mijn gezin moeten vieren, omdat het allemaal als grap voor sommige mensen begon en anderen zeiden dat het onmogelijk was. Mijn naam is jansen suurbier en ik kom van het Rembrandtplein, maar ik verhuis met mijn vrouw naar België. Ik ben gelukkig getrouwd met twee kinderen en een mooie vrouw. Er gebeurde iets vreselijks met mijn familie, ik verloor mijn baan en mijn vrouw verliet mijn huis omdat ik niet goed voor mezelf en de familie kon zorgen. zij en mijn kinderen op dat moment. Ik heb het negen jaar voor elkaar gekregen, geen vrouw om me te ondersteunen om voor de kinderen te zorgen. Ik probeer een testbericht naar mijn vrouw te sturen, maar zij houdt me tegen om met haar te praten. Ik probeer met haar vriend en haar familie te praten, maar ik weet nog steeds dat iemand me zou kunnen helpen en ik heb het verzoek later naar zoveel bedrijven gestuurd, maar bel me nog steeds niet totdat er een trouwe dag aankomt die ik nooit zal vergeten in mijn leven . Toen ik een oude vriend van mij ontmoette aan wie ik al mijn problemen uitlegde en hij me vertelde over een geweldige man die hem hielp een goede baan te krijgen bij Coca Cola Company en hij vertelde me dat het een caster-charme is, maar ik ben een persoon die nooit gelooft in spell maar ik besloot het te proberen en ik nam contact met hem op via doctorosagiede75@gmail.com. Hij instrueerde me en liet me zien wat ik moest doen in deze drie dagen van het betoveren. Ik volgde alle instructies en deed wat hij me vroeg om het goed te doen. Drosagiede zorg ervoor dat alles goed ging en mijn vrouw zou me weer zien na het prachtige werk Drosagiede. Mijn vrouw belt me ​​met een onbekend nummer en verontschuldigde zich en ze vertelde me dat ze me echt mist en dat onze kinderen en mijn vrouw thuiskomen. En na twee dagen belde een bedrijf dat ik mijn bedankbrief had gestuurd, nu ben ik de voorbeeldige bedrijfsmanager hier in de VS. Ik adviseer dat als u problemen hebt, u een bericht naar deze e-mail stuurt: doctorosagiede75@gmail.com of whatsapp +2349014523836 en u krijgt het beste resultaat. Neem dingen als vanzelfsprekend aan en het zal van je worden afgenomen. Ik wens je het beste.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben erg blij om mijn ervaring hier te delen, mijn naam is Brenda en ik was gelukkig getrouwd. Pas toen mijn man zei dat ik hem bedroog, werden we allebei zeurende paren, hij kon het niet geloven, noch vertrouwde hij op mijn woorden, dus vroegen we om een scheiding, later werden we gescheiden en beloofden we dat we het nooit zouden goedmaken. Lang probeerde ik verder te gaan, maar ik kon niet zonder hem blijven, dus begon ik een zoektocht naar de terugkeer van mijn man, toen werd ik doorverwezen naar Dr.IZOYA. Een geweldige man die ik tegenkwam, hij sprak een liefdesbetovering uit en zorgde ervoor dat mijn man binnen 24 uur terugkeerde. hiermee ben ik hier om het contact van Dr. IZOYA te delen, hem te bereiken via drizayaomosolution@gmail.com. Hij is inderdaad krachtig en gespecialiseerd in de volgende zaken ...
    (1) Allerlei liefdesbetoveringen. (2) Stop met scheiden. (3) Beëindig onvruchtbaarheid. (4) Heb geestelijke hulp nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben erg blij om mijn ervaring hier te delen, mijn naam is Brenda en ik was gelukkig getrouwd. Pas toen mijn man zei dat ik hem bedroog, werden we allebei zeurende paren, hij kon het niet geloven, noch vertrouwde hij op mijn woorden, dus vroegen we om een scheiding, later werden we gescheiden en beloofden we dat we het nooit zouden goedmaken. Lang probeerde ik verder te gaan, maar ik kon niet zonder hem blijven, dus begon ik een zoektocht naar de terugkeer van mijn man, toen werd ik doorverwezen naar Dr.IZOYA. Een geweldige man die ik tegenkwam, hij sprak een liefdesbetovering uit en zorgde ervoor dat mijn man binnen 24 uur terugkeerde. hiermee ben ik hier om het contact van Dr. IZOYA te delen, hem te bereiken via drizayaomosolution@gmail.com. Hij is inderdaad krachtig en gespecialiseerd in de volgende zaken ...
    (1) Allerlei liefdesbetoveringen. (2) Stop met scheiden. (3) Beëindig onvruchtbaarheid. (4) Heb geestelijke hulp nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bylo to jako filmový trik, když mi doktor Edede vrátil mého manžela do 24 hodin, vyzkoušel jsem mnoho zpusobu, jak dostat mého muže zpet, ale vždy se setkávám se špatnými lidmi, dokud jsem nemyslel doktora Ededeho radu každému, kdo má stejný problém kontaktujte ho na Ededetemple@gmail.com nebo Whatsapp +233235887825 Slibuji, že vás nikdy neodradíme.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn man verliet me om bij een andere vrouw te zijn na 12 jaar huwelijk, hij reisde voor een zakenreis en wilde niet meer terug naar huis om bij zijn familie te zijn, ik zocht hulp toen ik Dr Ajayi tegenkwam, een krachtige spreuk caster. Ik legde hem mijn situatie uit en er werd onthuld dat mijn man betoverd was door de andere vrouw, daarom is hij thuis vergeten, Dr. Ajayi bezwoer en mijn man werd vrijgelaten uit de slavernij en ik ben blij dat hij weer thuis is na 3 jaar scheiding, als je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met Dr Ajayi via whatsapp / Viber: +2347084887094 of je e-mail: drajayi1990@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts