Zwanger&Afstuderen

Salaamoe Aleykoem wa Rahmatullahi wa Barakatuhu akhawaat,

Wauw, ik heb wel eens eerder een verzoekje gehad maar nog niet heel vaak. Ik ben benaderd door een lieve, zwangere, zuster voor tips&tricks om in sha Allah af te studeren tijdens je zwangerschap (of in ieder geval hiermee bezig zijn). En ze vroeg of ik hier een blogpost over wilde schrijven. MAAR NATUURLIJK WIL IK DAT.

Deze blog schrijf ik ten eerste: niet in de volle overtuiging dat ik afgestudeerd zal zijn vóór de komst van onze kleine prinses in sha Allah. Echter, is het wél het plan. Maar het mooie van élk plant dat je ooit in je leven zult maken is het feit dat Allah Azza wa Djall van boven 7 hemelen de Beste is der Planners en wellicht een heel ander plan heeft voor jou. Dit is dan ook het belangrijkste om te onthouden geliefde zuster wanneer jou het nieuws bereikt van een zwangerschap terwijl jij nog studeert: alles komt en gebeurt met de Qadr & de Wil van Allah Azza wa Djall. Hij heeft het dusdanig gepland, dus géén reden om boze gevoelens op jezelf te hebben of te accepteren dat andere mensen je wijs maken 'dat het beter was geweest als je eerst je school had afgerond'. NEE. Wij zijn moslims alhamdoellilaah, wij vertrouwen op de Wil en de Planning van onze Heer.
Echter, en let GOED OP. Dit is geen excuus om de handdoek in de ring te gooien of om je school volledig te pauzeren tot na de komst van je kleintje in sha Allah.
Alles wat je nú doet in sha Allah hoeft straks niet meer, en zal je dan nét dat extra uurtje met je kleintje schenken of zal nét het steuntje in je rug zijn van 'o, maar gelukkig heb ik dit en dit wél al af''.
Ik zal in deze blog verschillende praktische tips geven hoe ik dusver mijn zwangerschap combineer met het afstuderen.
Inmiddels ben ik 31 weken zwanger alhamdoellilaah en is de finishlijn in zicht in sha Allah. Ik vraag dan ook een ieder om du'a te doen om mij in staat te stellen mijn studie af te ronden alvorens ze er is in sha Allah. Mijn persoonlijke streven is op dit moment om al die laatste (kleine) verslagen & mijn scriptie aan te leveren vóór de aankomende kerstvakantie in sha Allah.
Dan staat er overal al het gros van op papier, wordt hopelijk zoveel mogelijk goedgekeurd en in het ergste geval pas ik in januari de laatste zaken aan in sha Allah.
Nogmaals: Allahu a'lam. Misschien wordt mijn dochter eerder geboren dan ik gepland heb. Wellicht wordt mijn scriptie van top tot teen uit elkaar getrokken en worden er gaten in geschoten en ben ik nog wel even zoet met de aanpassingen.
Daar heb ik mij ook al bij neergelegd! Want regel 1: Meer dan je best kan je niet doen!

Advies 1:
Maak een overzicht van de vakken die je nog moet doen in sha Allah. Dit kunnen allemaal 'kleine' dingen zijn, maar om overzicht te creëren voor jezelf kun je dit onder elkaar uitschrijven zodat je overzichtelijk hebt wat er nog dient te gebeuren. Dit kun je uitprinten en vervolgens afvinken wanneer je iets hebt afgerond. HEERLIJK.

Advies 2:
Maak voor jezelf overzichtelijk wat de gestelde deadlines zijn vanuit de opleiding. Wanneer je dit (ruim van te voren) duidelijk onder elkaar hebt, bespaar je jezelf de hoofdpijn en stress dat je 'ineens erachter kwam dat de deadline morgen al is'. Stress is niet goed voor mama-to-be in sha Allah én niet voor je baby!

Advies 3:
Maak een afspraak met jouw begeleidster/begeleider van school of een docent die betrokken is bij jouw afstudeerproces. Breng hem/haar op de hoogte van jouw zwangerschap en jouw wil om zo snel mogelijk af te gaan ronden. Stel een plan op en bespreek dit. Wellicht kan je tips krijgen of kan deze docent jou helpen in het gesprek met andere docenten dat jij eventueel bepaalde zaken eerder aanlevert of vanuit huis doet i.p.v. tijdens college's i.v.m. jouw  zwangerschap(sverlof) of jouw pasgeboren kind. Onthoud: opleidingen hebben geen baat bij laatstudeerders en zijn vaak bereid om mee te werken om te voorkomen dat jij (veel) vertraging oploopt.

Advies 4:
Tijdens de zwangerschap is het lichaam wat jij heel je leven al hebt en inmiddels ook redelijk kent niet alleen van jou maar óók van jouw baby. Dit betekend dat jij soms genoodzaakt wordt je over te geven aan een ander ritme, blootgesteld wordt aan een lichamelijke zwakte die jij voorheen niet had en het soms gewoon echt even rustig aan moet doen. Doe dit dan ook! Jouw gezondheid en die van jouw kindje staan voorop. Wees indien nodig transparant hierover naar je opleiding/school/omgeving zodat gestelde doelen aangepast kunnen worden. En wees niet te streng voor jezelf wanneer je een gesteld doel moet uitstellen. Pak je rust en kijk daarna rustig wanneer je de 'verloren tijd' kan inhalen.

Advies 5:
Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van 'insomnia' ookwel: onderbroken slaap. Ja je bent moe, ja je wilt slapen, maar NEE it's not happening. En dan lig je daar, in het donker. Piekerend over alle dingen die je nog moet doen voor baby er is in sha Allah. Hierdoor ga je je ook nog eens heel rot voelen en stressen en dan komt slaap helemaal niet meer óf ga je heel onrustig weer terugslapen. Benut deze tijd niet aan stressen, sta op, pak wat te drinken, kruip achter je computer of grijp pen&papier als je lekker oldscool bent en tik een stuk van een verslagje. Bekijk je onderzoeksplan voor scriptie nog eens een kijk of je in het holst van de nacht in alle rust wellicht nog een aanpassing kan doen of een feedbackpunt verwerkt krijgt. Je hoeft geen uren te blijven zitten! Je zult zien dat je na een beetje werk al kalmeert, je bent weer een stap dichter bij het afronden van je studie in sha Allah en je maakt jezelf opnieuw moe genoeg om weer terug te kunnen slapen. Je lichaam is zich voor aan het bereiden op nachtelijke onderbrekingen wanneer je kleintje er is in sha Allah. Doe iets (nuttigs) en probeer dan vervolgens terug te slapen.

Advies 6:
Zuiver jouw intentie. In ons leven dient alles gedaan te worden omwille van Allah Azza wa Djall en Zijn religie. Soms wanneer wij diep ergens in duiken kunnen deze intenties aangetast worden. Check jezelf, jouw intentie is om jouw studie af te ronden zodat jij je kan focussen op het volbrengen van de rechten van jouw kindje in sha Allah. Je studeert af omdat je de schaarse vrije tijd die je straks zult hebben als moeder wilt besteden aan het bestuderen van de Qur'an en nuttige zaken omwille van Allah Azza wa Djall en niet wederom teruggezogen wordt in wereldse zaken, in sha Allah. En met deze (zuivere) intentie kun jij Allah Azza wa Djall in jouw adiyaat vragen om jou te doen slagen, omwille van het goede dat jij hiermee wenst omwille van Hem.

Advies 7:
Geen must, maar wél heel fijn. Als jij een beetje een warhoofd bent (net als ik) kan een goede planner enorm helpen. Ik heb in het verleden bijvoorbeeld de Marchaplanner gebruikt die je grotendeels zélf invulling kan geven. Dit kan heel stimulerend maar vooral ook overzichtelijk werken en kan bijdragen aan het creëren van overzicht en rust in je hoofd van wat er precies wanneer moet gebeuren. Pregnancybrain is ook een bijkomend symptoom voor velen. Dat geeft helemaal niets! Laat het je niet afzwakken of tegenhouden maar vind manieren om alsnog het overzicht voor jezelf te bewaren.

Advies 8:
Blijf van tijd tot tijd wél naar school gaan en nauw contact behouden met begeleiders van school en eventueel één of meer klasgenoten. Dit zal jou blijven motiveren om telkens weer een stap vooruit te zetten en niet stil te blijven staan.

Advies 9:
Het is normaal én HEERLIJK dat jij in deze periode opgeslokt wordt door babygedachten. Er moet natuurlijk zoveel gebeuren! Je gaat je ontwikkelen tot moeder, je moet een naampje verzinnen en ook nog eens eentje die je partner ook mooi vind, je gaat een kamertje inrichten en meubeltjes halen. Je bent langzaam jouw leven aan het instellen een voorbereiden op de komst van jullie kleintje in sha Allah. Je kan uren kijken naar vlogs en blogs over kinderen en baby's en ziekenhuistassen en wellicht zelfs bevallingen. Je verliest de tijd uit het oog op verschillende forums waar mama's (to be) hevig discussiëren over onderwerpen waar jij wellicht nog nooit over nagedacht hebt en jij vervolgens daar research naar gaat doen i.p.v. je scriptieonderwerp. Dat mag en is ook hard nodig. Want niet alleen wordt baby klaargestoomd om de wereld in te komen in sha Allah, jij wordt als (toekomstige) ouders ook klaargestoomd! Maar heb het beeld voor ogen van de moeder die jij wilt zijn voor je kind, de tijd die je wilt hebben en de rust voor jezelf om niet deels steeds weer dat knagende gevoel te hebben van 'oja, die opleiding..'. En motiveer jezelf daarmee om tussen je deepsearch over speentjes/swaddles of de schattigste rompertjes óók nog een paragraafje te typen voor je verslag/scriptie.

Advies 10:
Lieve zuster, ga niet jezelf opleggen om 'een hele dag aan school te zitten'. Zit je er lekker in en vliegen ineens de uren voorbij? MOOI. Maar met een uurtje per dag schiet je al meer op dan je denkt en zul je al sneller in de flow zitten om verder te gaan.. Daarnaast zal het je motiveren. De rest van de dag kun je invullen zoals je zelft wilt. Babybrain, babyshopping en natuurlijk je tijd voor Allah Azza wa Djall en de dagelijkse verplichtingen. Nogmaals: wees niet te streng voor jezelf! Dit kan namelijk ook enorm demotiverend werken.

Advies 11:
Zelfs als je het absoluut niet gaat redden om af te studeren vóór baby's komst, ga niet niks doen! Zoals ik al eerder zei: elk uurtje dat jij nu investeert is straks een uurtje extra rust en een extra uurtje om met je kleine bezig te zijn! Maak dat plan, bespreek het met je begeleider, begin eraan. Je zal jezelf dankbaar zijn op de lange termijn in sha Allah. En hopelijk niet té lang. Want in sha Allah ben je alsnog snel klaar en ga je samen met je kleintje je diploma ophalen! In sha Allah!

Lieve akhawaat, in sha Allah hebben jullie baat bij deze blogpost. Dit zijn praktische tips van een moeder (to be in sha Allah) die 31 weken zwanger is en om 05:30 uur vanmorgen achter haar laptop is gekropen omdat zij al een half uur naar het plafond lag te staren en wél moe is maar niet kon slapen. Een moeder (to be in sha Allah) die over iets meer dan 3 kwartier 'op moet staan' om zich voor te gaan bereiden op een dag: veldwerk en keuzenvak. Ik voel jullie. Ik weet dat het even aanpoten is. Ik weet dat je moe bent. En ik weet dat je hart enkel snakt naar die kleine wekker in je buik. We got this in sha Allah. Vroeg of laat. We got this! In sha Allah!


Reacties

Populaire posts