The first days of Ramadan

Salaamoe Aleykoem wa Rahmatullahi wa Barakatuhu akhawaat,


We zijn nu alweer midden in de derde dag van de Ramadan. Na vandaag zijn we al op 1/10 van de Ramadan soubhana Allah..
Deze maand zal aan je voorbij gaan met een tempo waardoor jij, als jij niet plant en oppast, alle goede daden die jij vooraf in je hoofd had niet tot uitvoer zal kunnen brengen.
Je zal niet in staat zijn gebleken om deze maand tot het volle te benutten..
Wapen jezelf hiervoor in sha Allah!

Wees deze eerste dagen al volhardend in het lezen/luisteren van de Qur'an, lezingen, daden van aanbidding, sadaqa, istikhfar en gedenk Allah Azza wa Djall veelvuldig.

Istikhfar is een perfecte daad voor mensen die een druk schema hebben, of vrouwen die het bijvoorbeeld druk hebben met koken, huishoudelijke taken etc.
In de lezing die ik gelinkt zul je een prachtig verhaal horen over een bakker die veelvuldig istikhfar verrichtte en al zijn adiyaat werden verhoord. Soubhana Allah.

Maar ook het plannen van hoeveel Qur'an je wanneer zult lezen zal jou helpen deze uit te lezen gedurende de gezegende maand Ramadan in sha Allah. En let op! Plan de Qur'an dusdanig in dat je dit met volle aandacht kunt lezen in sha Allah en niet op een 'automatische piloot'. Doe dit bijvoorbeeld niet wanneer je ogen dichtvallen van vermoeidheid. Doe dit wanneer je (bijvoorbeeld) nét wakker wordt, na het gebed een paar bladzijden enzovoorts.

Een tip voor bekeerde zusters die het Arabisch nog niet machtig zijn om de Qur'an uit te lezen in het Arabisch, beluister de gehele Qur'an in het Arabisch en lees in het Nederlands. Je kan voor allebei hetzelfde schema aanhouden in sha Allah. Moge Allah Azza wa Djall ons genadig zijn en het van ons accepteren, ameen!


Probeer voor jezelf een lijst te maken van adiyaat die jij deze maand wilt doen, bijvoorbeeld:
  • Vergiffenis van Allah Azza wa Djall
  • Dat Allah Azza wa Djall jou in staat stelt hen te vergeven die jou tekort hebben gedaan of wellicht veel pijn hebben gedaan
  • Voor de moslimummah: een ieder die lijdt, verdriet heeft, door ziekte is getroffen enzovoorts
  • Voor jouw ouders
  • Voor jouw familie
  • Voor jouw kennissen
  • Voor jouw geliefden
  • Voor de acceptatie van het vasten
  • Tegen de bestraffing van het graf
  • Tegen de bestraffing van het Hellevuur
  • Dat jij met jouw geliefden voor eeuwig in Jannat zult zijn
  • etc
En wees volhardend in het controleren of je voor al deze zaken du'a hebt gedaan. Het helpt mij enorm om op een andere manier na te denken over alles waar ik Allah Azza wa Djall nog om wil vragen.

En in contrast met hierboven is het van gigantisch belang naast het vragen om ook dankbaar te zijn! Veel mensen vandaag de dag houden dan ook een 'gratitude diary' bij. Hier schrijf je iedere dag 5 tot 10 dingen in waar jij Allah Azza wa Djall dankbaar voor bent. Op deze manier zul je iedere dag jezelf trainen om dankbaar te zijn. Ook voor de 'kleine' dingen. Alhamdoellilaah.

Dit zijn een paar tips deze eerste paar dagen. Moge Allah Azza wa Djall ons doen groeien deze Ramadan en onze veranderingen permanent maken, ameen!
Moge Hij al Bari ons vasten accepteren, ameen!

Oehibiek fi Allah <3







Reacties

Populaire posts