Storytime: Abdoellah ibn Abbas

Salaamoe Aleykoem wa Rahmatullahi wa Barakatuhu,


Ik heb dit overgenomen uit het boek: Sahabah - De metgezellen van de Profeet. Dit boek is geschreven door Abdulwahid Hamid en gepubliceerd door Uitgeverij Noer. Abdoellah ibn Abbas, de zoon van Abbas, een oom van Rasoelallah Sallalahoe aleiyhie wa Salaam. Wellicht begint er gelijk een lampje te branden wanneer je deze naam ziet. Deze sahabi heeft ongeveer 1660 ahadeeth onthouden die terug te vinden zijn in de collecties van al Bukhari en Moeslim. Abdoellah is 3 jaar voor de hijra geboren. Hij was pas 13 jaar oud toen Rasoelallah Sallalahoe aleiyhie wa Salaam stierf..
Na de geboorte van Abdoellah nam zijn moeder hem mee naar Nabi Sallalahoe aleiyhie wa Salaam die wat van zijn speeksel op de tong van de baby deed alvorens hij werd gezoogd. Hier begon de intieme en hechte band tussen Abdoellah ibn Abbas en Mohammed Sallalahoe aleiyhie wa Salaam.

Vanaf een jonge leeftijd was Abbas al zeer verstandig voor zijn leeftijd. Hij werd liefdevol 'de jonge volwassen man' genoemd tijdens het khalifaat van Oemar ibn al Khatab. Toen hij jong was was hij als een schaduw van Nabi Sallalahoe aleiyhie wa Salaam. Indien hij de wudu wilde verrichten rende Abdoellah ibn Abbas om water voor hem te halen. Hij stond direct achter de Profeet Sallalahoe aleiyhie wa salaam tijdens salaat. Wanneer de Profeet Sallalahoe aleiyhie wa Salaam een reis ondernam of op veldtocht ging was Abdoellah ibn Abbas (als een schaduw) achter hem Sallalahoe aleiyhie wa Sallaam te vinden. Hij was altijd heel alert op de woorden van Rasoelallah Sallalahoe aleiyhie wa Salaam en was in staat om alles precies te onthouden Allahoema bareek.

Gedurende zijn leven deed Rasoelallah Sallalahoe aleiyhie wa Salaam veelvuldig du'a voor Abdoellah ibn Abbas opdat Allah Azza wa Djall hem wijsheid zou schenken. Opnieuw en opnieuw toonde Abdoellah zijn wijsheid. Niet alleen deed hij enorm zijn best om alle uitspraken van Rasoelallah Sallalahoe aleiyhie wa Salaam te onthouden gedurende zijn leven, maar ook besteedde hij veel tijd aan het spreken met mensen die Rasoelallah Sallalahoe aleiyhie wa Salaam al lange tijd kende en de verificatie van de authenticiteit van de uitspraken die zij deden over Rasoelallah Sallalahoe aleiyhie wa Salaam. Hij was in staat deze allemaal te onthouden, allahoema bareek. Hij was eerbiedig jegens andere sahabiyya en was bescheiden en wijs. De khaliefen riepen ibn Abbas bij zich om moeilijke situaties met hem te bespreken en zijn wijsheid te raadplegen. Ibn Abbas was dan ook 'de geleerde man van de ummah' en vanuit zijn eigen woning begon hij een universiteit bestaande uit één leraar: Hijzelf. Hij had een formidabele overtuigingskracht, een precieze en heldere manier van uitleggen. Dit heeft de ummah veelvuldig geholpen in situaties waarbij er sprake was van een conflict enz.

Abdoellah ibn Abbas was constant in aanbidding. Hij vastte zeer regelmatig en bleef vaak 's nachts op in salaah. Hij huilde tijdens zijn salaat en bij het lezen van de Qur'an. Bij ayaat over de dood, yawm al Qiyym of al-Akhira werd zijn stem zwaar door het gesnik.. Soubhana Allah.
Hij overleed op 71-jarige leeftijd in het bergachtige Tha'if.

Dit is slechts een samenvatting van een samenvatting van het leven van Abdoellah ibn Abbas. Om nog iets meer de diepte in te gaan kun je deze lezing beluisteren waarbij er iets meer verteld wordt over bepaalde situaties. Dit is slechts een korte introductie van wie hij was en hoeveel hij betekende in het leven van onze geliefde Nabi Sallalahoe aleiyhie wa Salaam en daarna in de verzameling van ahadeeth.


Reacties

Populaire posts